Obecnie jest bardzo dużo sposobów na relaks fizyczny i psychiczny. Niestety otaczająca nas codzienność wprawia nas w nieustanny stres i walkę z negatywnymi emocjami. Pandemia czy sytuacja na Ukrainie odbiły swoje znaczne piętno na naszej kondycji zdrowotnej. W takich momentach bardzo ważne jest odpowiednie podejście do zdrowia, właściwa mentalność i nastawianie. Należy zwrócić uwagę na prawidłowe odżywianie, wystarczający odpoczynek i sen, ale też odpowiednią aktywność fizyczną i relacje międzyludzkie. Na co dzień dotyka nas wiele czynników stresowych – w tym artykule dowiemy się jakie przekąski antystresowe mogą nam pomóc.
Mózg jako nasz najważniejszy organ
Mózg pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie, ponieważ odpowiada on na wszystkie narządy, kontroluje ich pracę, a do tego dowodzi naszym samopoczuciem i charakterem. Jest tzw. centrum dowodzenia ludzkiego organizmu. Napędzany jest on przez tlen i glukozę, a jego działanie warunkują też m.in. kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Zaczynając dzień od porządnego śniadania, przez wartościowy obiad, aż do kolacji. Zdrowe i regularne posiłki pozwalają Ci zachować pożądany stan mentalnego komfortu.
Zdrowe odżywianie a komfort psychiczny
Znacznie szkodliwa dla naszego komfortu psychicznego jest niezdrowa dieta. Ale jak zdefiniować niezdrowe odżywianie? Dieta zawierająca dużo tłuszczów trans, nasyconych kwasów tłuszczowych, dużo cukru, soli czy alkoholu oraz mało owoców i warzyw nie pozwala dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości wartości odżywczych, czyli budulca, który odpowiada za rozwój nowych komórek nerwowych. Nieodpowiednia dieta może prowadzić do zaburzeń koncentracji i osłabienia pamięci oraz pracy umysłu. Oprócz właściwego odżywienia bardzo istotne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu.
Owoce i warzywa na co dzień
Dzięki obecności owoców i warzyw w naszej codziennej diecie, będziemy w stanie dostarczyć większą ilość witamin oraz składników mineralnych do naszego mózgu. Uwzględnij w planowaniu posiłków tzw. superfoods. Pamiętaj o ich regularnym spożywaniu. W domu, w trakcie wysiłku fizycznego czy w pracy. Właśnie dzięki tej regularności z łatwością możemy przyzwyczajać nasz organizm do zdrowego odżywiania. Często ułatwiają to także pracodawcy poprzez stałe dostawy owoców w miejscach pracy, owocowe dni tygodnia czy specjalne eventy z dietetykami.
Owoce i warzywa jako skarbnica zdrowia
Dzięki sporej zawartości witamin w warzywach i owocach, a w szczególności witaminy C i E poprawiają one działanie mózgu oraz pełnią funkcje antyoksydacyjne. Wspieranie przewodzenia impulsów nerwowych jest możliwe dzięki witaminom z grupy B obecnych na przykład w orzechach. Do tego zawarte w nich żelazo usprawnia transport tlenu do mózgu. Magnez natomiast poprawia nastrój i wzmacnia organizm. Potas z kolei wykazuje pozytywny wpływ na myślenie i koncentrację, cynk wspiera proces przepływu informacji, a kwas foliowy bystrość. Dlatego też bardzo ważna jest obecność warzyw i owoców w codziennej diecie. Powinny one stanowić minimum 400 g, a w tym 1/3 to owoce a pozostała część to warzywa. Zawarte w nich witaminy i składniki odżywcze wspierają prawidłowe funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu, dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszej codzienności.