Przetworzona żywność często gości na naszych stołach i nie wpływa dobrze na stan naszego zdrowia, dlatego coraz więcej osób zaczyna się interesować tzw. superfoods, czyli naturalnymi, nieprzetworzonymi produktami, które zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych i działają wyjątkowo korzystnie na nasz organizm. Sprawdźmy, które polskie warzywa i owoce mieszczą się w tej kategorii.
Polskie superfoods
Pierwsze, co przychodzi do głowy, kiedy słyszy się „superfoods”, to:
- jagody goji,
- nasiona chia,
- sok z noni,
- komosa ryżowa,
- miód manuka,
- herbata matcha,
- aloes.
Nie wszyscy jednak doceniają wartości, jakie posiadają polskie warzywa i owoce. Są one nawet pyszniejsze i zdrowsze.
Polskie warzywa, owoce, zioła i nasiona są bogate w witaminy, minerały, często również z dużą zawartością błonnika, których regularne spożywanie na pewno pozytywnie wpłynie na nasz organizm. To jest jeden z wielu powodów, dla których warto sięgać po polskie odpowiedniki, które na dodatek są tańsze, bardziej dostępne i znane chyba wszystkim. Polskie superfoods idealnie nadają się do sałatek, dań na ciepło czy jako baza koktajli.
Tymi, które swoimi właściwościami i wartościami wyróżniają się najbardziej, są:
- buraki,
- cebula,
- czosnek,
- kapusta,
- brokuły,
- jabłka,
- jagody,
- maliny,
- siemię lniane,
- kasza jaglana i gryczana.
Buraki
Buraki charakteryzują się przede wszystkim niską ilością kalorii. To również doskonałe źródło kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów: kiszone, pieczone, smażone, gotowane, zjadane na surowo. Dzięki burakom można obniżyć ciśnienie krwi, mają one także właściwości antynowotworowe. Na wzmocnienie układu odpornościowego zaleca się stosowanie zakwasu buraczanego. Zawiera on kwas foliowy, żelazo oraz witaminy A, E i K.
Cebula i czosnek
Cebula i czosnek posiadają bardzo podobne właściwości. Są naturalnymi antybiotykami o silnym działaniu, które hamuje i ogranicza namnażanie się bakterii chorobotwórczych, nie niszcząc tym samym naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi i bakteriobójczymi oraz mogą działać silniej niż penicylina. W surowej postaci posiadają najwięcej wartości, a korzystając z nich można oczekiwać wzmocnienia serca, działania antynowotworowego i antyoksydacyjnego oraz regulacji ciśnienia krwi.
Kapusta i brokuły
Kapusta jest bogata w witaminę C oraz dużo witam z grupy B, a brokuły to bardzo atrakcyjne źródło wapnia. Kapusta zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, szczególnie chorób układu pokarmowego oraz wspomaga leczenie choroby wrzodowej. Świetnie sprawdzi się na kiszonki. Właściwości kapusty wzmacniają odporność i dobrze wpływają na paznokcie i włosy. W obu, kapuście i brokułach, spotkamy magnez, fosfor, potas i żelazo.
Jabłka, jagody i maliny
Jabłka, jagody i maliny powinny być wykorzystywane znacznie częściej ze względu na swoje właściwości oraz niską cenę w porównaniu do owoców takich jak jagody goi, czy acai, w których zawartość składników odżywczych wcale nie jest lepsza od tańszych odpowiedników. Omawiane owoce zawierają, przede wszystkim, dużo witaminy C i błonnika.
Jabłka zwiększają odporność i mają pozytywny wpływ na perystaltykę jelit oraz są bogate w żelazo, potas oraz flawonoidy. Jagody to również źródło witamin z grupy B, a także A, PP, antocyjanów oraz selenu, cynku i miedzi. Działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Dzięki substancji działającej jak insulina, jagody regulują poziom cukru we krwi oraz mają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają odporność.
Siemię lniane
Siemię lniane to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i bez problemu może konkurować z popularnymi nasionami chia. Jest ono pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, a także błonnika. Zawiera również kwasy ALA, które obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz działa przeciwnowotworowo, chroni przed chorobami serca, stanami zapalnymi i obniża poziom cukru we krwi. Dodatkowo pozytywnie wpływa na pracę jelit. Regularne stosowanie siemienia lnianego sprawia, że woda w organizmie się nie zatrzymuje i przeciwdziała przybieraniu na wadze.
Kasza jaglana i gryczana
Gryka i proso to bogactwo pełne różnych składników odżywczych: składników mineralnych, witaminy z grupy B, błonnika. Kasza jaglana zawiera w sobie także fosfor, wapń, żelazo, potas, krzem i lecytynę. Dzięki temu, że zawiera krzem, kasza jaglana ma bardzo dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie oraz zapobiega zmianom miażdżycowym. Nie zawiera ona glutenu, czyli jest idealnym pożywieniem podczas infekcji, ponieważ, poza dużą zawartością składników odżywczych, usuwa nadmiar śluzu z górnych dróg oddechowych.