Produkty zbożowe są ważnym elementem diety osób dorosłych. Naukowcy twierdzą, że powinniśmy spożywać przynajmniej trzy porcje pokarmów zbożowych dziennie. Są one bardzo istotne dla ludzkiego organizmu, ponieważ posiadają dużo wartościowych mikro- i makroelementów, których nie jesteśmy w stanie zastąpić zamiennikami. Dlaczego więc wiele osób decyduje się na usunięcie produktów zbożowych ze swojej diety?

Produkty zbożowe są jednym ze źródeł dużej ilości węglowodanów, które stanowią jeden z trzech makroskładników codziennej diety, witamin i minerałów. Węglowodany są materiałem energetycznym, który jest najchętniej wykorzystywany przez nasz organizm. Energia jest wytwarzana dzięki zawartej w produktach zbożowych skrobi, która jest metabolizowana do glukozy.

Produkty zbożowe w piramidzie żywieniowej

W opracowanej przez naukowców i specjalistów piramidzie żywienia, produkty te są podstawą zdrowego żywienia. Powstają one po przetworzeniu ziaren zbóż, m.in. pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa, prosa, sorgo, kukurydzy, gryki czy orkiszu, a należą do nich:

●     kasze,

●     pieczywo,

●     mąki,

●     makarony,

●     musli,

●     płatki,

●     ryż.

Właściwości odżywcze produktów zbożowych

Omawiane produkty, zawierając wiele minerałów takich jak: cynk, żelazo lub selen, wspierają organizm w funkcjach poznawczych i zapewniają jego lepsze funkcjonowanie. Witaminy B obecne w produktach glutenowych pozytywnie wpływają na poprawną pracę układu nerwowego oraz na metabolizm kluczowych makroskładników. Oczyszczają one również organizm ze zbędnych produktów przemiany materii oraz korzystnie wpływają na perystaltykę jelit dzięki temu, że występuje w nich błonnik pokarmowy. Spożywanie produktów zbożowych wiąże duże ilości wody w naszym układzie pokarmowym, dlatego poczucie sytości zostaje z nami na dłużej. Tak jak wspomniano wyżej, zawarte w produktach glutenowych węglowodany, uwalniając glukozę w procesie metabolizmu, zapewniają organizmowi energię. Długotrwały niedobór węglowodanów w diecie może prowadzić do tego, że organizm zacznie wykorzystywać białka jako źródło energii. Taka sytuacja może prowadzić do uszkodzenia funkcji nerek.

Eliminacja produktów zbożowych z diety

W ostatnich latach pojawiło się wiele spekulacji, mitów i nieścisłości związanych z wpływem produktów zbożowych na nasz organizm, a moda na dietę bezglutenową, z roku na rok, jest coraz większa. Wyłączenie glutenu z diety ma swoje zalety. Należy być bowiem świadomym tego, że większość przetworzonych produktów zbożowych dostępnych w sprzedaży, zawiera dużą ilość cukru i dodatkowych tłuszczów. Dlatego też, jedną z zalet stosowania diety bezglutenowej jest ograniczenie spożycia wysoko przetworzonych żywności typu fast food. Dzięki temu spożywamy mniejsze ilości kalorii, które znajdują się w tłustych i słonych przekąskach. Trzeba pamiętać, że dla osób zdrowych regularne spożywanie glutenu jest całkowicie bezpieczne. To właśnie osobom chorującym na celiakię, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten czy alergię na pszenicę zaleca się stałe lub tymczasowe wyeliminowanie produktów zbożowych z diety. Natomiast o wiele więcej korzyści przynosi stosowanie w diecie produktów zbożowych niż ich redukcja.