Wśród konsumentów panuje przekonanie, że „zdrowy” cukier trzcinowy jest lepszy od białego cukru. Cukier to tak naprawdę sacharoza. Powstaje w procesie rafinacji, czyli oczyszczania melasy – ciemnobrązowego syropu, którego znaczny udział stanowi dwucukier sacharoza. W zależności od stopnia rafinacji otrzymywany jest różny rodzaj cukru. Im cukier mniej oczyszczony, tym ma ciemniejszą barwę. Jednak należy podkreślić, że wartość energetyczna cukru białego i brązowego jest praktycznie taka sama.
Cukier, zarówno biały jak i trzcinowy, zawiera w jednej łyżeczce około 20 kalorii. Cukier brązowy uważany jest za zdrowy, ponieważ zawiera pewną ilość składników mineralnych. Są to jednak ilości niewielkie, które nie mają wpływu na podwyższenie jego wartości odżywczej.
Czy miód jest zdrowszy od cukru?
Miód naturalny wykazuje właściwości bakteriobójcze. Właśnie dlatego zalecany jest powszechnie podczas przeziębienia czy grypy. Znajdują się w nim także niewielkie ilości składników mineralnych i substancji bioaktywnych. Aby składniki te odpowiednio działały, należy pamiętać o spożywaniu miodu na zimno. Wtedy nie traci on swoich właściwości. Z tego powodu nie powinno dodawać się miodu do gorącej herbaty. Miód jest jednak wciąż cukrem, jednak w innej postaci. W jednej łyżeczce ma on około 40 kalorii.
Zdrowsze zamienniki cukru – stevia
Jednym z bardziej znanych zamienników cukru jest stevia. To roślina pochodząca z Ameryki Południowej. W jej liściach i łodygach znajdują się glikolizy stewiolowe, które odpowiadają za ich słodki smak. Stewia jest aż 200-300 razy słodsza od cukru, a przy tym nie zawiera kalorii.
Ksylitol
Jest to cukier wytwarzany z kory brzozy. Ma około 40% kalorii mniej niż tradycyjny cukier. Jego indeks glikemiczny wynosi 8, dzięki czemu ksylitol nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny. Jest on dobrym zamiennikiem cukru dla cukrzyków. Oprócz tego, dowiedziono że ksylitol przeciwdziała zakwaszaniu organizmu, wspomaga przyswajanie wapnia i magnezu oraz poprawia odporność organizmu poprzez swoje bakteriobójcze działanie.
Na co dzień warto ograniczyć spożywanie cukru, a zamiast niego wybierać zamienniki. Do słodzenia napojów czy deserów od czasu do czasu warto wybierać miód, ale należy pamiętać, że spożycie każdego rodzaju cukru w nadmiarze działa negatywnie na nasze zdrowie i zwiększa ryzyko nie tylko nadwagi i otyłości, ale także chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca typu drugiego. Dlatego też należy dążyć do tego, by w codziennym jadłospisie pojawiał się jak najrzadziej.