Zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw i owoców to ciężkie zadanie. Na szczęście istnieją zdrowe przepisy, które pozwolą zastąpić słodkie przekąski produktami niezbędnymi do prawidłowego rozwoju dzieci. W tym zestawieniu przygotowaliśmy pomysły na zdrowe posiłki, które sprawdzą się również na przyjęciach domowych, czy jako poczęstunek dla dorosłych.

Trik 1. Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw?

Trik 1. Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw?

Warzywa zawierają mikroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak podane w formie tradycyjnej nie zawsze smakują dzieciom. Warto przygotować z nich kolorowe słupki. Najlepiej wykorzystać surowe warzywa takie jak marchewka, ogórek czy kalarepa. Aby jeszcze bardziej urozmaicić danie, warzywa można podać dodatkowo z jogurtowym dipem. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać jogurt grecki i ulubione przyprawy, na przykład pietruszkę czy koperek.

Trik 2. Domowe cukierki czekoladowe

Pyszne cukierki w formie pralinek czekoladowe, o prostym zdrowym składzie można samodzielnie przygotować w domu. Dobrej jakości czekoladę gorzką należy rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać do niej ulubione orzechy i suszone owoce. Tak przygotowaną masę należy wyłożyć do silikonowej foremki na pralinki. Foremkę wstawić do lodówki, do momentu, aż pralinki będą twarde. Ten trik można również zastosować na różnego rodzaju przyjęciach domowych.

Trik 3. Pomysły na zdrowe frytki

Tradycyjne frytki z ziemniaków smażone w głębokim tłuszczu. Zawierają one dużą ilość kalorii i mogą powodować otyłość. Dobrą alternatywną dla nich są frytki przygotowane w piekarniku. Wykorzystuje się do nich warzywa takie jak cukinia czy bataty. Wystarczy pokroić je w słupki, skropić olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Trik 4. Domowe batoniki owsiane

Gotowe batoniki, nawet te określane jako „fit” często zawierają znaczną ilość cukru lub niezdrowych dodatków. Warto samodzielnie w domu przygotować granolę lub batoniki, które będą zarówno dużo zdrowsze, jak i tańsze od tych kupionych w sklepie. Aby samodzielnie wykonać granolę w domu należy zmieszać miód i płatki owsiane z ulubionymi dodatkami. Mogą być to owoce suszone czy orzechy. Dobrze jest unikać owoców kandyzowanych, ponieważ zawierają one znaczną ilość cukru. Następnie przygotowaną mieszankę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Tak powstałą granolę możemy pokroić w batoniki lub pokruszyć i dodać do mleka lub jogurtu.