Orzechy to produkty spożywcze, które świetnie wpływają na nasze zdrowie. Zawierają między innymi witaminę E, witaminy z grupy B i inne składniki mineralne. Pozytywnie wpływają na naszą pamięć i pracę mózgu. Mimo wysokiej kaloryczności nie powinniśmy z nich rezygnować w codziennej diecie. Już jedna garść orzechów dziennie może mieć świetny wpływ na nasze zdrowie.
Drogocenne kwasy tłuszczowe w orzechach
W orzechach znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe. W zależności od ich rodzaju mogą to być jedno- lub wielonienasycone kwasy. Te pierwsze odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Znajdują się one w orzechach takich jak: orzeszki ziemne, pistacje, orzechy laskowe i migdały. Kwasy wielonienasycone warunkują zachowanie prawidłowego stanu zdrowia, poprawiają wygląd włosów skóry i paznokci oraz pomagają uniknąć chorób krążenia. Oba rodzaje kwasów tłuszczowych są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto uwzględnić w diecie odpowiednią ilość orzechów.
Ile sztuk orzechów danego rodzaju możemy zjeść w ciągu dnia?
- makadamia – 10
- brazylijskie – 12
- laskowe – 25
- włoskie – 6
- migdały – 25
- nerkowca – 20-25
- pistacjowe – 30-40
- arachidowe – 15
Orzechy a dieta
Ten rodzaj bakalii jest polecany dla osób dbających o linię. Są wartościowym źródłem białka, ponieważ dostarczają go od 10 do nawet 25 g/100g. Mogą stanowić zamiennik mięsa dla osób odczuwających niedobory składników odżywczych w diecie wegańskiej. Są one bogate również w błonnik, który jest bardzo istotny dla naszego zdrowia.
Inne właściwości orzechów
Bogactwo witamin z grupy B i witamina E z pewnością przyniosą wiele korzyści dla naszego organizmu. Kwas foliowy (witamina B9) reguluje poziom homocysteiny, odpowiada za podział komórek i produkcję czerwonych krwinek. Jest jednym z ważniejszych składników diety kobiet ciężarnych, a jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej, w tym rozszczepu kręgosłupa. Witamina E działa antyoksydacyjnie i opóźnia proces starzenia się skóry. Dodatkowo bierze także udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu zlepiania się płytek krwi, a co za tym idzie – przeciwdziała zakrzepom.
Orzechy zawierają także inne minerały: cynk, potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor.