Witamina B12, czyli kobalamina to związek chemiczny, który Utrzymuje w dobrej kondycji układ pokarmowy, krwionośny i nerwowy. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a jej niedobory mogą objawiać się wieloma dolegliwościami, a w skrajnych przypadkach prowadzić do poważnych schorzeń. Odpowiednio zbilansowana dieta jest w stanie dostarczyć nam odpowiednią ilość tego cennego składnika, jednak ze względu na to, że kobalamina znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, jej zbyt niskie stężenie często występuje u wegetarian. Jakie są źródła i właściwości witaminy B12? Podpowiadamy.

Czym charakteryzuje się witamina B12?

Witamina b12, czyli kobalamina to związek organiczny, który zawiera największą strukturę ze wszystkich witamin. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie jej wyprodukować. Dlatego musimy dostarczać ją sobie z pożywieniem. Witamina b12 ze względu na to, że jest produkowana przez bakterie, nazywana jest czasami też witaminą brudu. Jest rozpuszczalna w wodzie i niezbędna w wielu procesach. Zapotrzebowanie na ten składnik różni się w zależności od wieku i płci.

Jakie są właściwości witaminy B12?

Kobalamina ma dość wszechstronne działanie i odpowiada za funkcjonowanie wielu układów znajdujących się w naszym organizmie. Przede wszystkim bierze udział w w procesie wytwarzania kwasów nukleinowych, a więc wykorzystywana jest do syntezy DNA. To powoduje, że jej prawidłowe stężenie jest ważne dla każdej komórki znajdującej się w naszym organizmie. Witamina B12 bierze udział w wielu procesach biochemicznych, takich jak chociażby przemiana hormonów, białek oraz tłuszczów. 

Kobalamina wpływa też na układ kostny i immunologiczny. Jest składnikiem niezwykle istotnym z punktu widzenia układu nerwowego, ponieważ uczestniczy w tworzeniu przekaźników neuronowych. Dlatego może niwelować uczucia zmęczenia i znużenia. Składnik ten niezbędny jest również w procesach krwiotwórczych, ponieważ bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek. Odpowiada również za tworzenie energii w komórkach i utrzymanie prawidłowej pracy mięśni. Ma pozytywny wpływ na kondycję włosów i paznokci.

Jakie są źródła witaminy B12?

Ze względu na to, że organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć witaminy B12, musimy dbać o odpowiednią podaż tego składnika w diecie. Kobalamina znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, a więc w produktach mięsnych, podrobach, serach żółtych i białych, rybach, jajkach, skorupiakach, jogurtach naturalnych czy serach pleśniowych. W niewzbogaconych produktach roślinnych nie znajdziemy tego cennego związku. Z tego powodu lekarz mogą zalecić suplementację witaminy B12 osobom stosującą dietę wegańską lub wegetariańską.

artykuł sponsorowany