Z roku na rok coraz więcej ludzi stawia na egzotyczne warzywa, zapominając o najlepszych polskich i zdrowych smakach. Przepyszne, naturalne i przede wszystkim POLSKIE warzywa z pewnością dostarczają ogromną ilość składników mineralnych i witamin.

Ranking najzdrowszych polskich warzyw

Odkryj świat polskich warzyw na nowo! Niektóre z nich należą do superżywności, czyli superfoods – naturalnych produktów, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Oto ranking 10 najlepszych polskich warzyw:

10. Dynia

Nasz ranking otwiera dynia, która pomaga w obniżeniu wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne, zapobiega zaparciom. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna – idealna dla osób odchudzających się, a także dla osób z wysokim cholesterolem, ponieważ wpływa korzystnie na spadek cholesterolu.

Jakie witaminy ma dynia?

Dynia jest bogatym źródłem wartości odżywczych. W jej miąższu kryje się stosunkowo duża ilość witamin i soli mineralnych. Główne składniki mineralne to wapń, selen, cynk, magnez i potas, żelazo, fosfor, a wśród witamin warto wymienić A, C i E, B1, B2 i B6. Poza tym dynia dostarcza błonnika pokarmowego oraz białko. Dzięki temu dłużej zachowamy sytość i unikniemy zaparć.

9. Kapusta

Królowa polskich warzyw, czyli kapusta! Zawiera mnóstwo substancji mineralnych takich jak: potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i mangan. Świetnie wpływa na organizm dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym, oczyszczającym, wspomagającym pamięć, przeciwzapalnym i regenerującym organizm. Do tego można przygotować na nieskończoną ilość sposobów: kiszonki, bigos, gołąbki, surówki, sok z kapusty i wiele więcej!

Jakie witaminy ma kapusta?

Kapusta ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. W kapuście bardzo dużo jest witaminy C – jest jej tyle, co w cytrynie. Poza tym jest to źródło witaminy A, E, K i z grupy B. W kapuście znajdziemy także kwas foliowy i błonnik, a jej spożywanie przyczyni się do oczyszczenia organizmu z toksyn i wolnych rodników.

8. Jarmuż

Jedna z odmian kapusty – jarmuż. Oprócz tego, że jest niskokaloryczny, to jest bogatym źródłem białka, błonnika i witamin, a przede wszystkim witaminy C i K oraz z grupy B. Jest silnym przeciwutleniaczem i posiada właściwości antynowotworowe. Poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego, obniża ciśnienie i udrażnia naczynia krwionośne.

Jakie witaminy ma jarmuż?

Jarmuż zawiera duże ilości białka, błonnika i witamin. Najważniejsze z nich to C i K oraz z grupy B. Jest też źródłem cennych pierwiastków, takich jak magnez, żelazo, cynk i fosfor, a także soli mineralnych, w tym wapnia i potasu. Ważnym antyoksydantem zawartym w jarmużu jest sulforafan.

7. Pomidor

Dlaczego warto jeść pomidory? Bardzo pozytywnie wpływają na organizm! Przede wszystkim zmniejszają ryzyko zawału serca, poprawiają trawienie i działanie układu pokarmowego, wzmacniają odporność organizmu, a do tego chronią przed szkodliwym działaniem słońca. Dodatkowo, zawierają niesamowitą ilość witamin. Pomidor to bogate źródło witamin, zwłaszcza C, dzięki której ma właściwości przeciwzapalne,

Jakie witaminy zawiera pomidor?

Pomidor to bogate źródło witamin, zwłaszcza C, dzięki której ma właściwości przeciwzapalne, wspomagające układ odpornościowy i wspierające syntezę kolagenu dla zdrowych kości, skóry i włosów. . Dodatkowo pomidor znany jest ze swego prozdrowotnego działania na serce, a to za sprawą dużej zawartości potasu. Warto wspomnieć też o witaminie E i beta-karotenie, a także witaminach z grupy B oraz witaminie K.

6. Rzepa

Mniej popularna rzepa, czyli zapomniane polskie warzywo, posiada sporą ilość witamin i minerałów, które wzmacniają odporność organizmu, a także hamują procesy starzenia. Do tego wspomaga walkę z łupieżem i łojotokiem. Można jeść nie tylko korzeń! Idealnym dodatkiem są przede wszystkim liście, które możesz dodać do sałatki i cieszyć się zdrowiem na talerzu!

Rzepa – właściwości odżywcze

Rzepa posiada właściwości przeciwzapalne, może działać przeciwcukrzycowo. Główne składniki rzepy to błonnik, witamina C, witaminy z grupy B, potas i miedź. Rzepa zawiera dużą ilość wody, błonnika i mało kalorii.

5. Pietruszka

Warzywo z rodziny selerowatych także znalazło swoje miejsce w rankingu. W czym zaskoczy nas pietruszka? Posiada prawie trzy razy więcej witaminy C niż cytrusy! Stanowi też ogromne źródło żelaza (zalecana jest przy leczeniu anemii), a także chlorofilu, który wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Potrafi też neutralizować ostre nieprzyjemne zapachy.

Jakie witaminy ma pietruszka?

Pietruszka to bardzo dobre źródło witaminy C, a także E, dodatkowo zawiera żelazo i beta-karoten, a natka kwas foliowy. Warzywo super działa na wzrok i cerę, wzmacnia i zapobiega niedokrwistości. Składniki mineralne, które znajdziemy w pietruszce to: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.

4. Marchewka

Marchew zalecana jest w przypadku niedożywienia i niedokrwistości, szczególnie u dzieci i młodzieży. podaje się ją również osobom cierpiącym na niedobór witaminy A. Surowa marchewka w przeciwieństwie do gotowanej ma bardzo niski indeks glikemiczny. Warzywo działa prozdrowotnie na oczy i cerę – opóźnia starzenie się skóry, działa przeciwtrądzikowo, nadaje skórze brązowy kolor.

Jakie witaminy ma marchewka?

Marchewka to skarbnica witamin. Marchewka zawiera prowitaminę A, która umożliwia wzmocnienie odporności, poprawia funkcjonowanie wzroku oraz działa antynowotworowo. Dodatkowo sprawia, że nasza skóra nabiera koloru delikatnej opalenizny, oraz opóźnia powstawanie zmarszczek.

3. Cebula

Polską cebulę zna chyba każdy. Jadana surowo czy podsmażana jest jednym z najzdrowszych polskich warzyw. Znana jest nie tylko ze swojego intensywnego zapachu oraz smaku, ale także ze swoich właściwości prozdrowotnych. To właśnie po cebulę sięgamy w trakcie przeziębienia. Idealnie wzmacnia organizm i odporność, a także posiada niesamowite zdolności bakteriobójcze.

Cebula – witaminy i składniki mineralne

Warzywo to jest źródłem siarki, cynku, magnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu. W skład cebuli wchodzą też witaminy z grupy B, C, K, E, A oraz błonnik pokarmowy. Pisząc o wartościach odżywczych cebuli, nie należy zapominać o antyoksydantach, które neutralizują szkodliwy wpływ wolnych rodników.

2. Burak

Idealny dla sportowców i nie tylko! Burak jest świetnym antyoksydantem. Poprawia wydolność organizmu, odtruwa go z toksyn, zwiększa odporność, a nawet spowalnia proces starzenia.

Jakie witaminy ma burak?

Burak jest ogromnym źródłem witamin B6, B12, A i C, kwasu foliowego, a także wapnia, żelaza oraz magnezu. Do tego można go spożywać na wiele różnych sposobów: soki, zupy, barszcz, smoothie czy chipsy.

1. Brokuł

Na pierwszym miejscu naszego rankingu znalazł się brokuł, który posiada właściwości antynowotworowe, dzięki obecnemu w nim sulforafanowi, czyli związkowi z grupy izotiocyjanianów. Dodatkowo zawarty w brokule chrom pozytywnie wpływa na poziom glukozy we krwi, dlatego polecany jest każdemu z podwyższonym poziomem cukru. A co najważniejsze jest przepyszny oraz niskokaloryczny – idealny nawet na diecie!

Brokuły – jakie mają witaminy?

Brokuł nawet w niewielkiej ilości zapewnia organizmowi potężną dawkę witamin C i K. Wśród wartości odżywczych jest także błonnik, białko, tłuszcze, węglowodany. Oprócz wymienionych powyżej w brokułach znajdziemy jeszcze witaminę A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), oraz minerały – potas, magnez, cynk, siarkę, fosfor, żelazo, sód oraz wapń.

Najzdrowsze warzywa na surowo

Wiele wyżej wymienionych warzyw można jeść na surowo. Dzięki temu nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości, ponieważ nie są poddawane obróbce cieplnej, zachowując tym samym swój niesamowity smak. Są to m.in. jarmuż, burak, korzeń pietruszki, brokuł oraz wszelkie kiszonki.

Najzdrowsze warzywa zielone

Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych produktów, jakie możemy spożywać. Dostarczają wiele pożytecznych witamin i minerałów, które organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Z jakich warzyw są najzdrowsze soki

Soki z warzyw są mniej popularne niż te z owoców, natomiast zapewniają one dużą dawkę minerałów, antyoksydantów, enzymów, witamin i innych fitozwiązków wspierających organizm. Najzdrowsze soki warzywne to np. sok z buraka, sok z marchewki, sok z kapusty.

Najzdrowsze warzywo świata

Wszystkie warzywa przynoszą ogrom korzyści naszemu organizmowi, natomiast naukowcy z Ameryki uznali, że najzdrowszym warzywem na świecie jest rukiew wodna, czyli tzw. rzeżucha. Jest ona źródłem jodu, witamin A, C i z grupy B, żelaza i potasu. Jej właściwości doceniał już Hipokrates nazywając ją „lekiem leków”.